فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زینب پاپی*، زهرا اباذری صفحه 7
    هدف
    ارزیابی و رتبه بندی وب سایت کتابخانه های ملی کشورهای آسیایی.
    روش/ رویکرد پژوهش: به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار WQET، 34 وب سایت کتابخانه ملی مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گرفت.
    یافته ها
    توجه به مخاطبان، اهداف وب سایت، سهولت جستجو، سرعت بارگذاری، روزآمدی، گرافیک، وجود پیشینه و سوابق علمی پدیدآورندگان حقیقی و حقوقی، دامنه و ساختار وب سایت، در وب سایت های مورد بررسی به میزان بسیار زیاد رعایت شده است. وب سایت کتابخانه ملی سنگاپور با امتیاز 80، رتبه نخست و لائوس با امتیاز 36 آخرین رتبه را کسب کرده است. کتابخانه ملی ایران نیز با امتیاز 76، در رتبه ششم قرار گرفت و از نظر درجه بندی دارای وب سایتی قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: کیفیت وب سایت ها، ابزار ارزیابی کیفیت وب سایت ها (WQET)، کتابخانه های ملی، کشورهای آسیایی، رتبه بندی وب سایت ها
  • حمید امان الهی نیک، مهدی علیپورحافظی*، داریوش مطلبی صفحه 25
    هدف
    تعیین کیفیت خدمات کتابخانه های دیجیتالی موسسه های پژوهشی ایران براساس مدل دیجی کوال.
    روش/ رویکرد پژوهش: ابزار پژوهش مصاحبه و مشاهده نظام مند با استفاده از سیاهه وارسی پژوهشگرساخته براساس پروتکل دیجی کوال است. جامعه آماری را 8 کتابخانه دیجیتال فعال در موسسه های پژوهشی ایران تشکیل می دهد.
    یافته ها
    هر 8 کتابخانه کمتر از 60 درصد امتیاز کل ابزار ارزیابی پروتکل دیجی کوال را به دست آورده اند. ارتباط کاربران با کتابداران با پست الکترونیکی و دیگر راه های غیرمستقیم ممکن است. هیچ یک از کتابخانه ها از تراکنش هم زمان برای ارتباط و پشتیبانی استفاده نمی کند. به خاطر آنکه کاربران و کتابخانه های دیجیتال حق مالکیت معنوی را رعایت نمی کنند، ناشران تمایل کمی برای تولید نسخه های الکترونیکی دارند. در نتیجه کتابخانه های دیجیتال برای مجموعه سازی و تامین منابع، بیشتر مشترک پایگاه های اطلاعاتی برخط می شوند و کمتر قادر به منابع اطلاعاتی به ویژه به زبان فارسی هستند.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های دیجیتال موسسه های پژوهشی ایران از لحاظ غنای منابع از استانداردهای جهانی دیجی کوال فاصله بسیار دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کتابخانه ها، پروتکل دیجی کوال، کتابخانه های دیجیتالی ایران، موسسه های پژوهشی ایران
  • نجلا حریری، حمیدرضا رادفر* صفحه 46
    هدف
    شناخت وضعیت فراهم آوری منابع الکترونیکی به عنوان بخش مهمی از کار مجموعه سازی در کتابخانه های دیجیتالی ایران.
    روش/ رویکرد پژوهش: پیمایشی از نوع کاربردی. داده های مربوط به 19 کتابخانه دیجیتالی در سراسر ایران با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است.
    یافته ها
    رایج ترین راه برای سفارش منابع الکترونیکی، سفارش از طریق کارگزاری ها و پرکاربردترین روش برای تهیه آنها، خرید الکترونیکی منابع است. فقط 37 درصد کتابخانه های دیجیتالی ایران کمیته تخصصی پویش منابع دارد و در تمامی این کمیته ها مدیر کتابخانه دیجیتالی از اعضای ثابت است.
    نتیجه گیری
    کتاب ها و نشریات، بیشترین اولویت فراهم آوری در میان انواع منابع الکترونیکی را دارند.
    کلیدواژگان: فراهم آوری، کتابخانه دیجیتالی، مجموعه سازی، منابع الکترونیکی ایران
  • نرگس نشاط، معصومه باغی کشتان* صفحه 59
    هدف
    ارزیابی برون سپاری فعالیت های کتابخانه ای و نقش آن در بهبود عملکرد کتابخانه ملی ایران.
    روش/ رویکرد پژوهش: پیمایشی از نوع کاربردی. جامعه آماری شامل تمام مدیران و کارکنان کتابخانه ملی در ادارات کل پردازش (فهرست نویسی)، فراهم آوری، اطلاع رسانی؛ و مالی است که به نوعی درگیر فعالیت های برون سپاری بوده اند. برای این منظور، پرسشنامه ای طراحی و میان 173 نفر توزیع شد و در نهایت چهار مولفه اثربخشی، کارایی، کمیت، و کیفیت در 128 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    برون سپاری در حد کمی بر اثربخشی فعالیت ها، در حد متوسط بر کارآیی و بر کمیت خدمات، و در حد اندکی بر کیفیت فعالیت های کتابخانه ای تاثیرگذار بوده است.
    نتیجه گیری
    برون سپاری در حد کمی بر عملکرد بهینه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران موثر بوده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، خدمات کتابداری، کمیت خدمات، کیفیت خدمات، اثربخشی خدمات، کارآیی خدمات، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران
  • اورانوس تاج الدینی*، علی سادات موسوی، فخرالسادات هاشمی نسب صفحه 79
    هدف
    دانستن اینکه اعضای هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان چه وقت در تالیفات، گزارش های پژوهشی و تدریس روش تحقیق به آثار دیگران استناد می کنند.
    روش/ رویکرد پژوهش: دیدگاه همه اعضای هیات علمی دانشگاه با استفاده از سیاهه وارسی برگرفته از مقاله گارفیلد (1996) بررسی شده است.
    یافته ها
    ارائه منابع برای مطالعه بیشتر، اثبات ادعاها، اعتباربخشی به داده ها و قسمتی از واقعیت اثبات های فیزیکی و غیره، روش شناسی، اثبات روایی ابزارهای مورد مطالعه، و غیره از مهم ترین دلایل استناد ارزیابی شده اند.
    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، رفتار استنادی، اعضای هیات علمی، زمان استناد
  • عبدالرضا ایزدی*، زمینه امیرپور صفحه 94
    هدف
    تعیین میزان کلی رعایت استانداردهای ایزو در نشریه های علمی-پژوهشی فارسی در رشته کتابداری و اطلاع رسانی.
    روش/ رویکرد پژوهش: پیمایشی از نوع توصیفی. داده ها با استفاده از سیاهه وارسی از صفحه های عنوان، فهرست مندرجات، عناوین مکرر، پانویس ها، ها، اطلاعات صفحه اول مقالات در نشریه، ساختار استناد به منابع، و فهرست منابع در 9 نشریه ایرانی گردآوری شده است.
    یافته ها
    میانگین میزان همخوانی در 9 نشریه مورد بررسی 63/42 بود. نشریه گنجینه اسناد با 72/31 درصد بیشترین میزان همخوانی را نشان داده است. میزان رعایت استانداردها نسبت به قبل بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: مجله های علمی، پژوهشی، کتابداری و اطلاع رسانی، استاندارد نشر ایزو
  • فائزه اسکندری*، محمدحسن زاده صفحه 111
    هدف
    ارزیابی ویژگی های رابط کاربر و قابلیت جستجوی نرم افزارهای اسلامی سه حوزه قرآن، حدیث، و فقه و احکام در شهر قم و برپایه تجربه کاربران.
    روش/ رویکرد پژوهش: با روش پیمایشی و استفاده از پرسشنامه و مصاحبه به کسب نظر کاربران نرم افزارهای اسلامی براساس 14 ویژگی پرداخته شده است.
    یافته ها
    رعایت مقیاس های مربوط به رابط کاربر و قابلیت جستجو، خوب (3/57) ارزیابی شده است. برترین نرم افزارها از این لحاظ «پایگاه تخصصی اصول فقه» و ضعیف ترین آنها نرم افزار «معجم فقهی» است.
    نتیجه گیری
    در بیشتر نرم افزارها، جستجو مساله اساسی است، بنابراین حل مشکلات جستجو مانند کوتاه کردن مسیر جستجو، استفاده از عملگرها و قابلیت های متنوع جستجو در صفحات نرم افزارها و امکان ذخیره سازی جستجوهای قبلی می تواند تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، رابط کاربر، قابلیت جستجو، نرم افزارهای علوم اسلامی، رضایت کاربران
  • محمد جواد احمدی نیا* صفحه 129
    هدف
    روند شکل گیری حروف فارسی چاپی و نحوه طراحی آن در رساله جهادیه، نخستین کتاب چاپ شده در ایران.
    روش/ رویکرد پژوهش: با روش سندپژوهی و از طریق تصویربرداری از متن و ساختار کتاب، ویژگی های حروف و نوع خط آن شناسایی شد.
    یافته ها
    خط نسخ عربی پایه اصلی طراحی حروف چاپی این کتاب بوده است، و در مواردی برای آن معادل فارسی ساخته شده است. چاپچی رساله جهادیه کوشیده است اثری جدید پدید آورد؛ گرچه گاه کمبود امکانات و دانش فنی مانع این بوده اما از نکات بارز و درخشان این اثر نکاسته است.
    نتیجه گیری
    چاپ این کتاب با معیارهای کتاب آرایی سنتی و بی سابقه بودن استفاده از حروف متحرک برای چاپ کتاب فارسی، کم و بیش موفق بوده است.
    کلیدواژگان: رساله جهادیه، حروف فارسی، چاپ سربی، قاجاریان، کتاب آرایی
  • سهراب مروتی، محسن حسن وندی* صفحه 151
    هدف
    بررسی مفاهیم مرتبط با خواندن در آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (ع)، تبیین شیوه های بهره گیری مطلوب از مطالعه و کتابخوانی، و تحلیل راهکارهایی برای اثربخش نمودن فرایند مطالعه صحیح.
    روش/ رویکرد پژوهش: تحلیل محتوا.
    یافته ها
    تعداد قابل توجهی از آیات و احادیث معصومین (ع) استخراج شد که از جنبه های مختلف، به طور مستقیم و غیرمستقیم مفاهیم مرتبط با مطالعه را مطرح می کنند.
    نتیجه گیری
    خواندن مورد توجه شارع مقدس بوده است و برای چگونگی اثربخشی آن در زندگی فردی و اجتماعی آدمی، راهکارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کتاب، کتابخوانی، قرآن، حدیث
  • صدیقه محمداسماعیل، محبوبه قربانی* صفحه 163
    هدف
    ارزیابی وضعیت راهبردی اداره کل پردازش و سازماندهی و ارائه راهبردهایی به منظور نیل به اهداف راهبردی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران.
    روش/رویکرد پژوهش: با روش پیمایشی- تحلیلی و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان مسئول، روسای گروه ها و مدیر کل پردازش و سازماندهی، و سایر متخصصان اداره کل، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، و تهدیدهای اداره کل شناسایی و رتبه بندی شد و سپس با استفاده از ابزار تحلیل SWOT وضعیت راهبردی اداره کل تعیین و راهبردهای WO (فرصت- ضعف) SO- (فرصت- قوت) ST- (قوت- تهدید)، و WT (ضعف- تهدید) ارائه شده است.
    یافته ها
    اداره کل از لحاظ راهبردی در موضع تهاجمی است. مدیریت و کارشناسان می توانند با تکیه بر نقاط قوت و بهره برداری از فرصت های موجود، نقاط ضعف را کمرنگ و تهدیدهای محیطی را کنترل کنند. با مقایسه نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، و تهدیدها در ماتریس SWOT راهبردهای پیشنهادی پژوهش عبارت است از تقویت دورکاری، هماهنگی بیشتر اداره کل فناوری و ارتباطات، بازبینی روال فیپا، پیش بینی مشوق های مادی و معنوی در حد امکانات، دقت بیشتر در جابجایی کارشناسان، و برقراری گفتگو و هماهنگی با سایر ادارات سازمان است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، تحلیل SWOT، اداره کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Zeynab Papi, Zahra Abazari Page 7
    Purpose
    Evaluating and ranking websites of the National Libraries of the Asian and Middle Eastern countries.
    Methods
    The Website Quality Evaluation Tool (WQET), consisted of 38 items, was employed to assess the quality of 34 National Library websites.
    Findings
    Attention to audience, explaining objectives, scope, ease of search, speed of loading, updateness, graphics, compilers background, and the style in were found to be in overall good shapes. No significant relation was found between the content and the rank. Singapore's National Library website ranked first with 80 points and that of Laos ranked last with only 36 points. The website of the National Library of Iran with the score of 76 ranked sixth, and hence proved reliable.
    Keywords: Website quality, Website quality evaluation tool (WQET), national libraries, Asian countries, Website ranking
  • Hamid Amanollahi, Nick, Mehdi Alipour, Hafezi*, Darush Matlabi Page 25
    Purpose
    Eight digital libraries are checked against eleven criteria of quality (i.e. design, availability, search capabilities, review, sharing, collaboration, structure of organization, security and access control, copyright, organization of resources, sustainable development and stability of digital library, digital library as community for users, programmer and critics). Data was collected by a checklist designed in compliance with digiQUAL protocol.
    Findings
    All scored lower than 60 (out of 100) points. None of them provide users with in-time transaction for communication and support. Because users do not observe the rules of intellectual property, publishers of scholarly journals in Iran are not interested in providing digital versions of their products. This forces digital libraries to rely on online database services in order to satisfy user's needs. As such, they are not able to offer access to Persian language resources. With regard to resources, these libraries perform far below the international standards.
    Results
    Digital libraries of the Iranian research institutes with regard to the sources provide are very much behind DigiQual standards.
    Keywords: Digital library, evaluation, DigiQual, research institutions, Iran
  • Nadjla Hariri, Hamid Reza Radfar* Page 46
    Purpose
    Examining the situation of acquisition of electronic resources as an important part of collection development in Iranian digital libraries. Methodology/approach: The research was carried out as a survey, and data of 19 digital libraries all over Iran was gathered by researcher made questionnaire.
    Findings
    Finding shows that the most popular way for ordering the electronic resources is order to dealers. The most applied way for preparing of electronic resources is by purchase and only 37% of digital libraries have a special committee for scanning traditional resources.
    Results
    Books and periodicals are in the highest level of priorities in acquisition among all type of materials and ordering by dealer and purchasing of materials are the more applicable ways in acquisitions.
    Keywords: Digital Libraries, Collection development, Acquisition, electronic information resources, Iran
  • Narges Neshat, Masoumeh Baghi Koshtan* Page 59
    Purpose
    Assessing outsourcing the library services at the NLAI and its effect on the improvement of the performance of the support services of the library. Methodology/Research Design: Views of the managers and the staff working in the Processing, Providing, Information, and Financial Department who were and are involved in outsourcing projects were surveyed. Data was collected using a questionnaire designed by the researchers and distributed among 173 potential respondents, out of which 128 were completed and returned. Descriptive and analytic statistics, as well as T test was carried out to draw results from the data.
    Findings
    Outsourcing has led to minor improvements in terms of effectiveness; moderate improvement in terms of efficiency; but rarely enhanced the quality of activities.
    Results
    Outsourcing has not improved performance at the NLAI considerably.
    Keywords: Outsourcing, Library Services, effectiveness, efficiency, performance, improvement, National Library, Iran
  • Oranus Tajedini*, Ali Sadat, Moosavi, Fakhrosadat Hashemi, Nasab Page 79
    Purpose
    Knowing why the academics of the Shahid Bahonar University of Kerman, cite others works in their books, research reports, and teaching research methods. Method/ Research Design: Views of the academics are surveyed using a checklist adopted from Garfield's paper (1996).
    Findings
    Main reasons for citing others works are recommending resources for further study to students, proving claims, validating data, physical proving, and introducing methodologies and tools to their students. Introducing works which discuss an idea or a concept for the first time stands at 5th place.
    Keywords: Scientific communication, Shahid Bahonar University (Kerman), Citation
  • Abdoreza Izadi *, Zamineh Amirpour Page 94
    Purpose
    Examining compliance with (ISO) standards for Publication by Persian LIS Journals.
    Methodology
    A checklist was used to collect data from the title page, table of contents, running titles, footnotes, abstracts, article's first page, and references of 9 journals.
    Finding
    Compliance rate was 63.42%. Highest rate belonged to Ganjine Asnad with 72.31%.
    Keywords: Scholarly journals, Library, Information Science (LIS), ISO standards for publication
  • Faezeh Eskandari, Mohammad Hasanzadeh Page 111
    Purpose
    examining the user interface and search capabilities of a number of bibliographic databases designed for Quranic Studies, Hadith, Fiqh and Ahkam (Islamic Jurisprudence). Method/Research Design: Non-probability sampling was used to draw a population of users for examining 14 parameters generally believed to be important for the performance of retrieval systems. A questionnaire was developed to collect data.
    Findings
    The overall user success with all the applications we examined was 3.57 out of 4. The highest score belong to Paygah Takhasosi Fiqh [Specialist Database for Fiqh], and the lowest score to the Resaleh database.
    Results
    In most software, the main issue is search. Therefore, solving search problems such as curtailing search flow, using operators, increasing search capabilities, as well as storage of previous logs, could have improve performance.
    Keywords: User experience, User interface, Search capability, Software, Islamic science, Quran, Hadith, Fiqh, Ahkam, Qom (Iran)
  • Mohammad Javad Ahmandinia* Page 129
    Purpose
    Fonts of the first Persian book printed in Iran. Method/ Research Design: Data is collected by photography of the text and examining the structure of the book, qualities of the font.
    Findings
    The Arabic Naskh style has been the basis of design. In some instances, Persian equivalents are designed for the book. The typecasting master has done his best to create a novel design. However, shortage of resources and technical knowledge has prevented him from doing. Nevertheless, the product contains outstanding and brilliant features.
    Results
    Given the traditional book design, and the fact that it was the first Persian book printed with movable letters, Resaleh-ye Jahadiyeh, has been to some extent a successful endeavor.
    Keywords: Resaleh, ye Jahadiyeh, Persian fonts, Press printing, Qajarids Dynasty
  • Sohrab Morovati, Mohsen Hasanvandi* Page 151
    Purpose
    Discusses the concept of reading in Quran and the Hadith narrated from Imams of Shia. Effective methods of reading of the sacred texts are explained. Finally, proposes some strategies for effective reading. Method/ Design: Content analysis.
    Findings
    Considerable number of Quranic verses and Hadith were identified which either directly or indirectly relate to reading.
    Results
    Systematic reading is recommended by the Prophet. Strategies are proposed for fruitful reading in the proposed.
    Keywords: Book, Reading, Quran, Hadith
  • Sedigheh Mohammad, Esmaeil, Mahboubeh Ghorbani* Page 163
    Purpose
    Evaluating the strategic situation of the Processing Department at the NLAI and proposing strategies to fulfill organizational objectives. Methodology/Design: Data regarding strengths, weaknesses, opportunities, and threats was collected by a questionnaire as well as a number of interviews with the staff, team leaders, and the head of the department using SWOT matrix.
    Findings
    For internal factors the score was 2.523; for external factors 2.786. The range of strengths, weaknesses, opportunities and threats indicated that strategic situation of the Department is an aggressive one. This means that the manager and the staff can rely on strengths and use opportunities to attack weaknesses and environmental threats. Strategies to consider are telework, closer coordination with the IT Department, revising the CIP procedures, employing moral and financial incentives, and establishing a fruitful dialogue with other parts of the organization.
    Keywords: Strategic planning, SWOT analysis, Processing Department, National Library, Archives of Iran